HAGEHUBEN
ET KNUTEPUNKT FOR GRØNNE INTERESSER I ROGALAND
K O L O N I H A G E R
Hva er kolonihager?
En kolonihage er et område, eid av kommunen eller privat, som ligger i et bynært strøk og som er inndelt i en rekke parseller (jordstykker). Privatpersoner kan kjøpe en parsell og bruke denne som en hage. Å bli en kolonist (eier av kolonihage) innebærer en forpliktelse om både å vedlikeholde egen parsell, å bidra til vedlikehold av fellesområder (dugnader) i kolonihagen og ofte å ta vakter i søndagskafeen. For å bli kolonist må du melde din interesse direkte til den aktuelle kolonihagen. Ta kontakt med kolonihagen gjennom deres hjemmeside!
Det er også verdt å merke seg at alle kommunaleide kolonihager inngår i kommunens parkområde, og derfor skal alle kommunale kolonihager ha åpent for publikum på dagtid i løpet av sommerhalvåret (regnes fra 1. april til 30. september).
Kolonihager i Norge har historie helt tilbake til slutten av 1800-tallet, og fungerte allerede da som et rekreasjonstilbud for familier som bodde i leiligheter og arbeidsfolk, og som et sted hvor man kunne dyrke sin egen mat. I løpet av 1. og 2. verdenskrig ble behovet for å kunne dyrke sin egen mat og selvforsyning vesentlig større, og dermed ble kolonihagene svært populært. Interessen dabbet av da vi ble mindre avhengige av selvforsyning, men nå, med pandemi som har herjet de siste årene og krigstilstand i Europa, har kolonihagene igjen fått en fornyet interesse. Merk at derfor må du være innstilt på å være tålmodighet, for du må som regel stå på venteliste!
Under finner du en oversikt over kolonihager i Rogaland.
TIPS! Les mer om historien til kolonihager i Stavanger i denne fine artikkelen av
Margunn Ueland: "Paradis på jord".