HAGEHUBEN
ET KNUTEPUNKT FOR GRØNNE INTERESSER I ROGALAND
N Y T T E V E K S T E R
Hva er nyttevekster?
Nyttevekster er planter som har en bruksverdi for oss mennesker. Med bruksverdi forstår man vanligvis planter som først og fremst kan brukes som mat og planter som kan anvendes til medisinsk bruk (folkemedisin). Nyttevekster omfatter både planter som vi dyrker selv i hagen (for eksempel frukttrær, bærvekster og grønnsaker), og viltvoksende vekster i naturen. Særlig ville vekster er det særlig økende interesse for, og dermed finnes det flere stadig flere tilbud. Det finnes en hel haug av matvarer tilgjengelige for oss i naturen, som både er gratis og stortsett frie for kjemikalier.
I takt med at stadig flere gjenoppdager den norske naturens ressurser, er det på sin plass å advare mot å bli for ivrig i sankingen. For hard sanking vil føre til at planter forsvinner og i verste fall utryddes. Husk derfor å aldri høst alt av en vekst på et sted, det skal være nok igjen til de som kommer etter deg og nok til at planten kan regenerere seg selv!
Sankevettregler
Det anbefales å følge disse bærekraftige sankevettreglene:
-
Plukk bare planter du kjenner og er helt sikker på at kan spises.
-
Plukk ikke vekster som kan være sprøytet med insekt- eller ugressmidler.
-
Plukk ikke på steder som er spesielt utsatt for forurensning.
-
Plukk ikke planter på annen manns innmark uten å spørre om lov, selv ikke når du er snill og «luker» i blomsterbedet til naboen.
-
Spis ikke planter som er angrepet av virus eller skadeinsekter.
-
Første gang du prøver en ny plante, spis bare litt av gangen. Selv om den er spiselig for andre, kan noen være allergiske.
-
Plukk ikke planter som er utrydningstruet (sjekk eventuelt Norsk rødliste på artsdatabanken.no).
-
Plukk ikke alt som vokser på ett sted. Vi vil jo at det skal vokse mer neste år, og dyrelivet trenger også sitt. Unntaket er svartelistede arter (sjekk fremmede arter på artsdatabanken.no).
-
Plukk ikke planter i naturreservater eller andre verneområder uten å sjekke om det er lov. Se etter skilt i området eller kontakt fylkesmannens miljøvernavdeling eller søk etter forskriften for det spesifikke området på lovdata.no. Hvert verneområde og naturreservat har en egen forskrift hvor det står hva du kan plukke og ikke.
-
Vis respekt og omsorg for naturen, gled deg over at vi kan bruke den og høste av den.
Kilde: Norges spiselige planter og bær, Edle Catharina Norman og Sofie Grøntvedt Railo, J.M. Stenersens Forlag (2015).
Nybegynner med viltvoksende nyttevekster?
Dersom du er gira etter å komme i gang med nyttevekster, men vet ikke helt hvor du skal begynne, kan det være kjekt å lese seg litt opp først. Det er viktig å ha litt kunnskap om planter før du begynner, slik at du vet forskjellen på spiselige og giftige vekster. Det kan også være kjekt å finne noen oppskrifter som du vil prøve, slik at du har et utgangspunkt for hva du skal lete etter. Under lister jeg opp et utvalg av bøker som kan være kjekk litteratur å begynne med. Klikk på bildet av boken for å lese mer, da blir du videresendt til en side som beskriver bokens innhold fra forlaget.
Bøker om sankekunnskaper
Flere lesetips?
Har du lyst til å lese mer om nyttevekster, sanking og få flere gode tips?
Du finner flere lesetips her: FAGLITTERATUR NYTTEVEKSTER
Du finner også flere bøker på biblioteket: Sølvberget - Nyttevekster
HVA RØRER SEG?
Nå lurer du kanskje på om det finnes noe organiserte tilbud for nyttevekster? Eller et sted der du kan få praktisk opplæring og hjelp? Svaret er ja! Under finner du en oversikt over flere tilbud som kan være interessante.
Norges Sopp- og nyttevekstforbund
Norges sopp- og nyttevekstforbund er en sammenslutning av lokale foreninger som er opptatt av hvordan vi bruker naturen i vårt nærmiljø. De viktigste aktivitetene til forbundet innebærer matlaging, soppkontroller, kartlegging av planter og bevaring av plantemangfold, bevare og formidle artskunnskap om ville vekster, bruke vekster til farging (plantefarging, soppfarging) og forhindre spredning av fremmedarter.
Sopp- og nyttevekstforbundet har en rekke lokale foreninger som en kan engasjere seg i og delta i ulike aktiviteter. Se oversikt over medlemsforeninger i Rogaland under.
TIPS! Gjennom Norges Sopp- og nyttevekstforbund kan du gjennom kurs utdanne deg til å bli nyttevekstkyndig eller soppkyndig, eller kunne du kanskje tenke deg å bli en turleder for andre å lære dem det du kan om ville vekster? Sjekk ut VIL DU BLI TURLEDER?
Jærsoppen
Jærsoppen er en forening for alle i Sør-Rogaland som er interessert i sopp og nyttevekster.
Foreningen ble startet i 1992. De holder jevnlige møter og kurs, og arrangerer turer. Særlig hyppig er sanketurer rundt forbi i Jæren-regionen.
Alle som er interesserte kan møte opp!
Les mer og delta her: Jærsoppen
Facebook: Jærsoppen
Haugaland sopp- og nyttevekstforening
Haugaland sopp- og nyttevekstforening ble stiftet allerede i 1981. Foreningen er forholdsvis liten, med om lag 95 medlemmer, men har mye aktivitet! Alle som er interesserte kan bli medlemmer.
Foreningen holder medlemsmøter, kurs, turer og blant annet gratis soppkontroller i soppsesongen. Det kan også være verdt å merke seg at foreningen har en egen urtehage på Hemminstad kultursenter, hvor en kan delta på urtevandringer og dugnader i sesongen.
Les mer og delta her: Haugaland sopp- og nyttevekstforening
ANDRE TILBUD I ROGALAND
K V A N N
- Kunnskap og Vern Av Nytteplanter i Norge
K V A N N er en nasjonal interesseorganisasjon med formål om bevaring av plantemangfold, så vel som kunnskap om nytteplanter. I KVANN er det fokus på gamle norske sorter, og nye plantesorter som kan trives i Norge. Deling av planter og frø er en sentral del av fellesskapet blant KVANNs medlemsnettverk. KVANN har ulike laug som er spesialiserte på særegne planter, for eksempel potetlaug, frukt- og nøttelaug og alliumlaug.
KVANN har også lokale laug på ulike steder i Norge. Det ble nylig opprettet et laug i Rogaland som allerede har over 25 medlemmer, og er i gang med jevnlig aktiviteter.
Les mer om KVANN her: Om KVANN
Facebook: KVANN / Norwegian Seed Savers
Facebook: KVANNs Rogaland Fylkeslaug
Fru Johnsens sopp og nyttevekster
Fru Johnsens sopp og nyttevekster drives av Cathrine Johnsen og Jone Sollid Næss som begge er soppkontrollører og nyttevekstsakkyndinge. Fru Johnsens sopp og nyttevekster tilbyr opplæring av nyttvekster gjennom naturvandringer, soppturer og foredag. Turer organiseres både for nybegynnere og viderekomne som får veiledning i gjenkjenning og sanking av viltvoksende spiselige planter. I slengen kan du også få opplæring i tilberedning av spiselige vekster til måltider.
Nettside: Fru Johnsens sopp og nyttevekster
Facebook: Fru Johnsens sopp og nyttevekster
Instagram: @frujohnsenssoppognyttevekster
Vill vekst - Mat fra naturen
Vill vekst ble startet og drives av Anne Lise Tyssebotn Gjesdal, utdannet agronom og soppsakkyndig. Gjennom Vill vekst har Anne Lise som formål å formidle kunnskap om nyttevekster fra naturen gjennom foredrag, kurs og sanketurer i naturen. Vill vekst tilbyr også opplæring i bruk av nyttvekstene gjennom demonstrasjoner og oppskrifter.
Nettside: www.villvekst.no
Facebook: Vill vekst - Mat frå naturen
Sankeliv - Kristine Enger
Kristine Enger er nyttevekstsakkynding og tilbyr nyttevekst-interesserte på alle nivå opplæring, veiledning og tips gjennom blogg, Facebook og instagram, samt guidete nyttevekstturer og nyttevekst - Bootcamp! Kristine Enger har også skrevet e-boken "Spiselige ville vekster i folkemedisin og tradisjoner", som du kan få tilgang på gjennom nettsiden. Kristine Enger deler også oppskrifter for den som trenger inspirasjon til hva en kan bruke nyttevekstene til!
Nettside: www.sankeliv.no
Facebook: Sankeliv Kristine Enger
Instagram: @sankeliv
Sankefestivalen
Stavanger Turistforening har nå et årlig arrangement kalt "Sankefestivalen" på Hjelmeland. Sankefestivalen organiseres av Hjelmeland turlag og Jærsoppen. Dette er altså en sommerfestival med fokus på sanking av nyttvekster (både i hage og i natur) kombinert med en rekke ulike aktiviteter. Blant annet vil man få muligheten til å treffe sentrale aktører for nyttevekster, delta på kurs og foredrag, handle et utvalg av nyttevekster og få tips på Sanketorget, delta i konkurranser og mye mer!
Les mer om Sankefestivalen her: Sankefestivalen 2022
Meld deg på her: Sankefestivalen Hjelmelandsvågen 2022