top of page
IMG_6521.JPG

J U N I

IMG_6633.JPG

G R A N S K U D D 

Picea abies

Granskudd er blitt  populært å høste som en nyttevekst. Granskuddene er de lyse-grønne, myke årsskuddene som vokser på grantre om våren. Vanligvis er de høsteklare tidlig om våren, men i år er de i sesong nå i mai/juni (trolig på grunn av en kald vår). 

KAN FORVEKSLES MED: Barlind (giftig!), sitkagran, hvitgran

TIPS TIL BRUK

Rå granskudd kan gjerne brukes som garnityr eller i salater. Du kan også bruke granskudd i urtesalt eller urtesukker. 
Granskudd kan dessuten brukes til olje, eddik, sirup, gelé, dressing, marinade, saft, te, fermentering, sylting og pesto. 


Granskuddsirup
1 liter granskudd
1 - 1,5 liter vann (vannet skal dekke granskuddene i gryten, men en skal helst ikke bruke mer vann enn nødvendig for da blir smaken svakere) 
1 liter sukker (anbefalt forhold mellom sukker og væske er 2:3, 2 deler sukker og 3 deler væske, noen oppskrifter har litt mindre sukker) 


TIPS! Vil du ha en litt syrligere smak på sirupen, kan du gjerne tilsette litt sitronsaft.


Ha granskudd i en kasserolle og fyll på med vann til det dekker granskuddene. Kok opp og la det koke i 25 minutter. Underveis i kokingen vil granskuddene avgi en rødlig farge til vannet. 
Sil blandingen på en fin sil eller klede. Mål opp hvor mye væske som er igjen og tilsett sukker. Ha så den sukkerholdige blandingen tilbake i gryten og kok opp på middels varme. Nå skal du la det koke til blandingen tykner og får en tynn sirupsaktig konsistens. Nå vil sirupen få en rosa farge, og fargen blir dypere i fargen jo lenger den får koke. Du kan gjerne fjerne det hvite skummet som oppstår under kokingen underveis.  Blandingen trenger ikke bli for tykt, for sirupen vil tykne mer når den avkjøles og man vil ikke at den skal bli for tykk for da blir den vanskeligere å bruke. 

Hell den ferdige sirupen over på flasker eller glass. Sirupen har lang holdbarhet, i flere år dersom den oppbevares mørkt og svalt. Merk at dersom du har sirupen i en beholder som du åpner jevnlig, vil sukkeret etter hvert krystalliseres. Sirupen kan fremdeles brukes og smaken er det samme, men kvaliteten på sirupen er ikke like god. Bruk gjerne små beholdere til lagring for å unngå problemet. 


Serveringstips
Granskuddsirup har en karakteristisk smak, og gir ofte mer smak enn andre siruper.
Bruk gjerne sirupen på iskrem, pannekaker og vafler. Sirupen kan også være et godt tilbehør til ostefatet eller spekemat, eller som tilsetning i en saus (gjerne til vilt). Noen sverger til granskuddsirup som pålegg, gjerne på loffskiver - mens jeg også har lest om noen som tilsetter den i kaffe latte, verdt å prøve!

IMG_2863.JPG

R A B A R B R A

Rheum rhabarbarum

Rabarbra er en kjent og kjær grønnsaksplante mange av oss har i hagen. Man regner gjerne at rabarbra er i sesong fra mai til august. På folkemunne heter det at man helst skal høste rabarbra før St. Hans. Det viktigste er å høste stilkene før de blir for tykke og trevlete (og fordi jo eldre stilkene er, desto mer oxalsyre inneholder de og det skal vi ikke spise for mye av). Høster du jevnt og trutt fra rabarbraen gjennom sesongen, vil du stadig kunne plukke unge stilker. Stilkene høster du ved å rykke dem av planten (det er best for å unngå at det sitter plantedeler igjen som vil råtne). 

 

DYRKETIPS

Rabarbra er en næringskrevende plante som trives aller best i halvskygge. Den trives heller ikke i tørke, så det kan være lurt å bruke jorddekke dersom den står i bar jord. Gressavklipp er ypperlig egnet! 
Det vanligste er å kjøpe en ferdig, liten rabarbra-plante som plantes i hagen tidlig vår eller høst. Rabarbra kan fint også dyrkes fra frø, men da må du regne 2-4 sesonger før du kan begynne å høste ordentlig fra den. 

Rabarbraen går gjerne i blomst. Med mindre du ønsker å høste frø fra planten, anbefales det å fjerne blomsterstilken(e). Planten bruker nemlig mye energi på å produsere blomster og frø, og da blir det lite blader til høsting. 

TIPS TIL BRUK
De vanligste anvendelsene av rabarbra er rå med sukker, rabarbrapai og grøt. Rabarbra kan imidlertid brukes til mye mer - og kanskje jakter du på noen nye ideer? 
Noen forslag er: rabarbrasirup, chutney, syltetøy, suppe, kompott - sjekk ut mange forslag på Trines matblogg.


Rabarbrasirup
(gir ca. 6 dl sirup)
1 kg rabarbra (fersk eller frossen)
4 dl sukker
4 dl vann


TIPS! Farget sitter i skallet på stilken, jo rødere skall desto rødere blir sirupen. 

Rens og skyll stilkene, og kutt dem opp i ca. 1-2 cm store biter. Ha rabarbraen, sukker og vann i en gryte og gi det et oppkok på svak varme. La det småkoke i omtrent 30 minutter, sjekk at rabarbraen er mør. Fjern gjerne det hvite skummet som danner seg på overflaten med en øse eller skje underveis. 
Hell blandingen over en fin sil (bruk gjerne saftsil eller klede) i en annen gryte, og kok opp sirupen. La koke til sirupen tykner. Her kan du velge litt tykkelse, det er ganske vanlig å la den reduseres til halvparten. Ha i bakhodet at jo mer den får redusere, desto sterkere blir sirupen.
Ha sirupen over på flaske eller glass (gjerne sterilisert!). Holdbarheten forlenges ved å bruke steriliserte glass/flasker og å ha dem i kjøleskap. 


Serveringstips

Rabarbrasirup kan brukes til å ha i drinker, lemonade (for eksempel rabarbralemonade) eller du kan tilsette sirupen på vafler, pannekaker, iskrem, panna cotta og andre desserter. 
Trines matblogg foreslår også å bruke rabarbrasirup på grøt, yoghurt og granola. 
Rabarbrasirup er spesielt godt i kombinasjon med jordbær! 


Middagsretter

Lefse med kylling og rabarbra
fra bloggen Frå hage til mage (https://hagetilmage.wordpress.com)

2 kyllingfileer

4 lefser

Restar av kokt ris

Salat

Rabarbra

Rømme

Gressløk
 

  1. Skjær kyllingfileene i små biter, og stek i panne.

  2. På slutten av steketiden tilsetter du små biter rabarbra og en raus porsjon med ris i pannen. Rør godt til alt blir varmt. 

  3. Ha blandingen i lunka lefer med en frisk salat, rømme (eller en god dressing) og finhakket gressløk. 


​Tareqs dessertpizza med rabarbra
fra Trägårdstider (eller "Hygge i hagen", som det heter på NRK TV)

2 porsjoner


1 pk marcapone (ca. 250 g)

1 ts malt kardemomme

2 ts revet ingefær

100 g mandelmasse

2 rabarbrastenger

ca. 4 ss brunt sukker
 

Bland mascarpone-osten sammen med kardemomme og ingefær. Skrell og skjær rabarbraen i tynne skiver. Kjevle ut to pizzabunner og fordel mascarponekrem på begge.

Topp med revet mandelmasse, rabarbra og dryss til slutt over brunt sukker. Det kan hende du vil ha rabarbraen litt søtere, her må du smake deg fram.

Stek i en veldig varm ovn (250 grader eller så høyt som ovnen din går) til pizzaen har fått en fin farge.
 

bottom of page