HAGEHUBEN
ET KNUTEPUNKT FOR GRØNNE INTERESSER I ROGALAND

N A B O L A G S H A G E
Hva er en nabolagshage?
En nabolagshage er en felleshage som vanligvis er åpen for alle. Nabolagshager kommer i mange ulike former, hvor fellesskapet er sentralt. Det betyr at en nabolagshage kan være parsellhage, birøkt, skolehager, takhage, vertikale hager, felleshage og så videre.
Oftest er nabolagshager lokalisert på kommunale områder som ikke blir brukt til noe, hvor private personer har sett et potensiale for å etablere en hage hvor det dyrkes blomster, urter, grønnsaker, frukt og bær. Nå er urbant landbruk (å dyrke i byene) blitt en del av Norges nasjonale satsingsområder, og det betyr at kommunene legger til rette for etablering av nabolagshager rundt forbi i landet i byer og tettbygde strøk.
Mange kommuner har derfor opplysninger på sine hjemme sider om hvordan du går frem for å etablere en nabolagshage, kanskje har du sett deg ut et område allerede og vurderer å prøve?
Det er mange gode grunner til å etablere nabolagshager, og alle kan ikke nevnes her, men noen er:
-
Sosial møteplass med lav terskel
-
Oppgradering og bedre utnyttelse av nærområder
-
Tilførsel av beplantning som er positivt for insekt -og dyreliv
-
Kunnskapsdeling og bevaring om dyrking av planter, hagestell og jordliv
-
Alle kan være med, alle har noe å bidra med i en hage!
Regjeringen har mye informasjon om urbant landbruk på sine nettsider, og et utgangspunkt finner du her: Urbant Landbruk.
Du kan lese mer om Landsbruks- og matdepartementets nasjonale strategi for urbant landbruk her: Dyrk byer og tettsteder.
Litt mer uformell informasjon og inspirasjon til nabolagshager og hvordan disse kan organiseres, kan man også finne på Norges Vel sin nettside Urbant Landbruk (www.urbantlandbruk.no). Det er verdt å merke seg at det ikke er så mange byer i oversikten deres enda, spesielt ikke i Rogaland. Det blir spennende å se om vi havner på kartet her etter hvert!

Det er foreløpig Stavanger kommune som er blant kommunene i Rogaland med særlig satsing på nabolagshager. Stavanger kommune har nemlig nå gått i gang med særskilt satsing på konseptet, les mer her:
Stavanger Kommune: Ønsker du å starte en nabolagshage?
Kjenner du til andre kommuner med satsing på nabolagshager og har informasjon som er verdt å dele med andre? Tips oss gjerne HER!

NABOLAGSHAGER I ROGALAND

Leikeplasshagen
B.Christophersens gate, Eiganes, Stavanger
Leikeplasshagen var i sin tid en utdatert lekeplass som i 2017 fikk en totalrenovering til en nabolagshage på Eiganes i Stavanger. Initiativtaker og pådriver for prosjektet er tidligere journalist (og ildsjel) Margunn Ueland. I denne hagen er det mye spennende på gang, og grønnsaker er i hovedfokus.
Dette var kanskje den første nabolagshagen som ble etablert i Stavanger, og du kan lese om saken her: "Nabolagshage kan bli modell for hele byen".
Vil du følge hagen gjennom sesongen, er det verdt å følge med på Margunn sin instagram konto her: @margunnskjokkenhage.

Pådriv Stavanger sin urbane hage
Flintegata 2, Hillevåg, Stavanger
Nettside: www.paadriv.no/prosjet/urban-hage
Facebook: Pådriv Stavanger
Instagram: @paadriv_stavanger
Pådriv Stavanger startet i 2020 arbeidet med å etablere en urban hage like ved Pådrivshuset i Flintegata i Hillevåg. Aktivitetsleder Al Greenall er svært engasjert i hagen hvor det er tilrettelagt for kompostering, etablert pallekarmer og det dyrkes en rekke ulike vekster. Pådriv har også samarbeid med Kvaleberg skole hvor elever får være med å dyrke i hagen gjennom undervisning i faget Mat og helse. I 2023 fikk hagen et drivhus, og det er stadig nye planer på gang. Denne hagen er det verdt å følge med på!
